Vi har fået en del spørgsmål omkring det at have hvalp/hund i lejlighed, særligt i forbindelse med renlighedstræningen.

Derfor har jeg spurgt Wilsons familie om, hvordan de klarede denne proces, da de netop bor i lejlighed.
Hermed deres erfaringer i forhold til renlighedstræning i lejlighed:
---------------------------------------------------------------------------------
 
Bichon Havanais cykelkurv

Da vi fik Wilson den 1. december 2012 var den første dag hvor der var RIGTIG meget sne i Danmark. Vi havde selvfølgelig flere bekymringer omkring denne lille 1800 grams hundehvalp og 30 cm sne og ikke mindst - renlighedstræningen. Vi havde fra starten af besluttet os for at hvis Wilson gav tegn til at ville ned om natten, ja så måtte han "gøre" indendørs... Han skulle ikke vænne sig til at skulle ud i nattens mulm og mørke. Denne bekymring blev hurtigt gjort til skamme, da Wilson (helt sikkert takket været Lines ihærdighed inden vi overtog ham) kun har tisset indendøre om natten 2-3 gange, og ellers sovet som en STEN.

Som hovedregel, den første tid, gik vi faktisk med ham hver anden time. Og dette vel og mærke hvis vi ikke havde leget, spist el.l. Det var utroligt vigtigt for os at han hurtigt blev renlig da vi har ham med alle steder.

Så første morgentur kl 06 og så 08, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 og så i seng.. Desuden gik vi tissetur (læs: satte ham på fortovet og så ind i varmen igen) efter leg, mad og lur.

Wilson lærte hurtigt at tisse = dør. Så når han gik hen til døren, gik vi ned med ham.

Efter en uges tid, tissede han ikke altid når vi gik med ham med de to timers intervaller, så der begyndte vi at gå med ham hver 3. time.. Skete der et "uheld", gik vi et skridt tilbage og ændrede frekvensen af lufteture tilbage til lidt kortere intervaller.

En afgørende faktor for Wilsons renlighedstræning var ROS. Idet han satte sig og tissede roste vi ham så højlydt at han ofte tissede igen af glæde. Samtidig har vi aldrig skældt ham ud hvis han havde et uheld indendørs - medmindre vi tog ham på fersk gerning. Så var et et bestemt "NEJ!", tørre op og så var det glemt.

Vores og Lines standhaftighed gjorde, at vi havde en 90% renlig hund ved juletid (ca. 3 uger efter vi fik ham) og en helt renlig hund ved nytår. Jeg har aldrig syntes det var et problem at have hund i lejlighed. Jeg har faktisk tit spekuleret på om det måske er gået hurtigere med hans renlighed, da vi har været mere opmærksomme på hans signaler og ikke bare har "kunne lukke ham ud i haven".

Kodeordene for en hurtig renlig hund er, baseret på egne erfaringer: Fast rytme, læs hunden, gå hellere en gang for meget end en gang for lidt, være konsekvent og ROS..