Bichon Havanais

Kost

Når hvalpen kommer hjem kan den spise tørkost der ikke er blødt op i vand, den skal i starten have adgang til foder og frisk vand døgnet rundt. Når den bliver større kan man fodre den et par gange om dagen, drikkevand skal den have fri adgang til.

Jeg anbefaler at hunden ikke får rester fra aftensmaden for det er ikke specielt sundt for den og den vil med tiden også kunne udvikle en irriterende lyst til "menneskemad". Det er godt for hvalpen at få en tørkost der er nogenlunde hård, da det hjælper den til at holde tænderne pæne. Derudover kan den få tyggeben osv., rå gulerødder er også godt for hundens tænder, og det vil de være vant til at gnave i herfra.

Lækre godbidder er alfa omega i motivation af en hund. Jeg bruger selv at skære noget lækkert tilberedt kød i meget meget små tern. Det er ikke noget hunden skal blive mæt af, det er ene og alene en motivationsfaktor. Godbidder kan bruges i renlighedstæning, når der roses for at have besørget udendørs, til lydighedstræning af kommandoer og til at lære at gå pænt i snor.

Tandsten

Mange hunde får med alderen tendens til tandsten, dette kan modvirkes ved at give hunden noget at gnave i samt godt foder, der ikke er for blødt. Hele rå gulerødder er rigtig godt at gnave i. Tandsten viser sig som en gul/brun belægning på tænderne. Det kan, hvis ikke det er for voldsomt, skrabes af med en negl. Der findes også tandbørster osv. Som kan bruges til at forebygge tandsten.

Soignering

Det der er vigtigt i forhold til Bichon Havanais og pels, det er at man får børstet hundens pels helt i bunden. Helt inde ved huden samler der sig fine uldne hår, der skal børstes væk, så ikke de klumper sammen i uldtotter der er umulige at rede ud. Hårene skal skilles ad så man kommer helt ned i det nederste pelslag og børster. Vær særligt opmærksom på steder hvor pelsen filtrer ekstra nemt: på benene, albuer/lyske, bag ørerne og på snuden. Hvis der opstår knuder i pelsen der ikke kan redes ud, så klip dem af. Pelsplejen bliver betydeligt lettere hvis hunden holdes ”bamseklippet”.

Når hvalpen er 6-9 mdr. er det som om den skifter pels. I denne periode er pelsplejen ekstra ekstra vigtig. Det er som om det nærmest går amok i denne periode, så børst tit og grundigt.

Bichon Havanais kan vaskes så tit man ønsker det, men det er meget vigtigt at pelsen er børstet helt igennem inden vask, da badning vil får filtret pels til at filtre fuldstændigt. Der findes et hav af shampooer, balsammer, spray osv. Der kan lette pelsplejen, men det grundige arbejde med børstning er det vigtigste og ikke til at komme uden om.

Mens hvalpen er lille, er dens pels lækker, blød og nem at holde. Det er en god ide at vænne hvalpen til at blive børstet og ordnet, fra den er lille, for når den bliver større er det en proces der tager noget tid og som den ikke skal være ked af at skulle igennem. Hvis hvalpen ligger hos en om aftenen så giv den endelig en tur med børste og godbidder så det bliver et hyggeligt ritual.

Hår i ørene fjernes med en pincet, lidt af gangen, da disse hår ellers vil klumpe sammen og fedte til i ørevoks.

Neglene skal klippes, hvis ikke hunden selv slider dem nok. Det vil særligt være på forpoterne at neglene vokser for hurtigt. Hvis hunden går på asfalt/sten ofte vil det hjælpe den med at slide neglene men de fleste vil have brug for en negleklipning i ny og næ. Dette kan udføres af dyrlægen eller hundefrisør. Gør man det selv skal man anskaffe en effektiv negleklipper. Neglene indeholder blodkar som man skal være varsom med ikke at klippe i, da det gør ondt på hunden samt bløder meget. På hunde med hvide klør er det nemt at se hvor blodkarrene starter. På en sort hund er det noget sværere, der må man virkelig passe på. Det kan være en ide at få det demonstreret ved en dyrlæge før man gør det selv. Dyrlægen har vist mig hvordan man kan ”føle” sig frem med saksen inden man klipper. Jeg vil dog sige hellere tage for lidt end for meget. Det er dog vigtigt at hunden ikke render med for lange klør da det kan ødelægge dens fodstilling. Pelsen mellem trædepuderne og rundt om kløerne kan med fordel klippes.

Foder 
Pleje