Lydighed
Lydighedstræning kan være alt lige fra at gå pænt i snor til at hoppe gennem en hulahopring. Det er ikke så vigtigt for hunden hvad det er den lærer men det er vigtigt for os mennesker hvad den lærer. En lille historie fra det virkelige liv.
Dengang jeg fik min første hund, syntes jeg det var virkelig hyggeligt at hun lå hos mig i sofaen, der skete så det en dag at vi havde gæster og min farmor, en ældre dame, var i hvide bukser og sad i sofaen. Vupti havde hun hunden i skødet. Det syntes jeg så ikke var i orden, men jeg havde jo selv lært hunden at hun måtte hoppe op i sofaen.
Denne episode lærte mig at tænke mig om inden jeg lærte hende hvad hun måtte og ikke måtte. Jeg ville gerne have hun kom op i sofaen til mig men jeg ville ikke have hun sprang op til mine gæster. Resultatet blev at jeg i stedet lærte hende at når hun gerne ville op i sofaen så skulle hun sætte sig ved mig og så kunne jeg enten give hende en kommando til at komme op i sofaen eller til at gå over i sin kurv.
Der er næsten ingen grænser for hvad man kan lære sin hund men det er en god ide at tænke igennem hvilke konsekvenser der er af det man lærer den for det er lidt sværere at pille det som hunden har lært væk igen og erstatte det med noget nyt.
Tænk godt igennem hvilke krav I har til jeres hund og tænk over om der er nogle bivirkninger ved det I lærer den. Som sagt så er der næsten igen grænser for hvad en hund kan lære bare man selv lige gør op hvad det er man ønsker af den.
Nej betyder... nej
Lær din hvalp at nej betyder nej! Det betyder stop med det du er i gang med, for det er ikke noget, vi ønsker.
Hvalpen skal altid roses for sin positive og gode opførsel, men det kan være rigtig godt også at kunne bremse sin hund, når den kaster sig ud i at gøre ting, den ikke skal.
En måde at træne nej-kommandoen kan være, at lægge en godbid foran den og lære den, at nej betyder at den ikke skal følge sit umiddelbare instinkt, at spise godbidden. Når man så efter kort tid siger "værs´go´" så må hvalpen tage godbidden og der kan roses.
Har man valgt at bruge sin nej-kommando så er det vigtigt at være konsekvent, så hunden får en opfattelse af at nej virkelig betyder nej.
Når hvalpen bider
Den første grænsesætning i forhold til en hvalp vil for de fleste handle om at hvalpen ikke skal bide, i hvert fald ikke i mennesker.
At bide er helt naturligt for hvalpe, og det er noget de skal lære at lægge fra sig.
Når hvalpe bider, er det en del af deres leg og omgang med hinanden, at mennesker ikke er til at lege med på den måde, er noget den skal lære.
Når hvalpen bider, er det vigtigt at bremse den, enten ved at bruge sin nej-kommando, hvis den har lært det, eller også rent fysisk ved at bremse den og sige nej.
Hvalpen kan også afledes ved at man fører et tyggeben eller andet der må tygges i ind i munden på den hver gang den forsøger at bide, på den måde lærer hvalpen at der er noget den gerne må bide i.
En hvalp kan virke fuldstændig ustoppelig i sin leg, så jo tidligere den får lært sin nej-kommando jo bedre, så undgår man selv at blive frustreret og vred på hvalpen.
Det er tydeligt at se, når hvalpe og voksne hunde er sammen, at de voksne hunde siger nej til den voldsomme leg, de knurrer eller markerer med tænderne, som et tegn til hvalpen om at stoppe, det er denne funktion vi som hundefører skal kopiere ved at lære hunden at nej betyder stop.
førerrollen
En hund er et flokdyr og skal lære sin plads i flokken at kende. Det er super vigtigt at hunden lærer at den ikke er flokleder, hunden skal i hierarkiet i familien rangere under alle familiens menneskemedlemmer og den skal acceptere andre dyr i familien.
En hund der er flokleder føler at den har et stort ansvar, den skal holde styr på og beskytte flokken og det koster den utrolig meget opmærksomhed, kræfter og energi, en hund der ikke er flokleder er mere afslappet og rolig og bevidst om at der er andre der tager sig af at beskytte og holde sammen på flokken.
En rigtig god metode til at lære hunden sin plads at kende er at gå ture med den hvor hunden lærer at den person den går sammen med tager føringen. Dvs. den skal lære ikke at gå foran sin fører den skal lære at holde sin plads under gåtur. En hund skal lære at den ikke skal fare ud af døren før sin fører, den skal holde sig i tilbage indtil den får besked på andet. Man kan træne dette rigtig meget, man kan lære hunden at sidde når der kommer gæster, indtil den får besked på at nu er det dens tur til at hilse på, man kan også træne det når hunden skal have foder, ved at lære den at den først må spise af foderet når der gives en kommando f.eks. værsgod osv. osv. almindelig lydighedstræning er også en god måde at træne førerrollen, hunden lærer at adlyde mennesker og den lærer sin plads at kende.
Det er vigtigt at kende sin hunds mentalitet i forhold til det med at være fører, har man f.eks. en hund der hurtigt accepterer sin status eller har man en hund der ønsker at være alfahund?
Bichon Havanais
Særligt for Bichon er at de har et meget blidt og følsomt væsen. De tåler ikke at der bliver talt hårdt og vredt til dem. De er ultra lærenemme og min erfaring er at de er meget påvirkelige af deres ejers humør. De vil rigtig gerne gøre det godt og gøre deres ejer tilfreds.
Dette betyder ikke at man ikke må være bestemt og tydelig i sine krav til hunden. Bichon Havanais er en charmetrold, men den har stadig brug for at kende husets regler og kravene til den.
Det er en balancegang at finde den indgangsvinkel hvor hunden ved hvem der bestemmer men stadig bliver behandlet med en varsomhed der tager højde for dens følsomme natur.
Generelt
Det første år med hunden er helt utrolig vigtigt, det er der rigtig meget skal falde på plads for den. Det der kommer ind det første år, det sidder ligesom på rygraden for hunden. Jo mere man kan præsentere hunden for i dens første år jo bedre. Hunden vil acceptere det og den vil ”ikke stille spørgsmålstegn” ved det. Det gælder bl.a. at tilvænne den andre dyr og andre hunde, at den møder andre forskellige mennesker. Alt med måde selvfølgelig, men jo mere hunden får ind i sin ”begrebsverden” jo bedre. En hvalp der er vokset op med en kat vil have et helt andet forhold til katte som voksen end en hund der som voksen for første gang møder en kat.
Det første år for hunden skal gå med:
Tilvænning til verden, livet blandt børn, voksne og andre dyr, bilkørsel, byliv, larm osv.
Renlighedstræning
Basal lydighedstræning bl.a. nejkommandoen, ikke at springe op, sit, dæk osv.